"

Visszér műtéti megoldásai

visszermutet_sepa_lead

 

Manapság három korszerű módszert használunk visszérműtétekre: lézer, rádiófrekvencia, illetve a ragasztásos technológia. Mitől függ, kinél melyik egynapos sebészeti technikát alkalmazzák?  - Dr Sepa György Főorvos- érsebész választ ad a kérdésre. 

 

Ha visszérműtétre van szükség, napjainkban három modern módszer áll rendelkezésre: a rádiófrekvencia, a lézer és a ragasztásos technika.
Dr. Sepa György sebész, érsebész főorvos, aki az érsebészet teljes spektrumában jártas, a legkorszerűbb eljárásokról beszélt, illetve arról, milyen feltételek mellett alkalmazzák ezeket.
Visszérműtét - Dr Sepa 
A legmodernebbnek napjainkban a ragasztásos visszérműtét számít. 
Nagy előnye, hogy a beavatkozást követően nincs szükség kompressziós harisnya viselésére, a páciens akár még aznap sportolhat is.
Aki ezt a harisnyát nem szereti, vagy fontos, hogy már a műtét napján sportolhasson, annak kiemelten ajánlott a módszer.
A beteg akár ebédidőben is túleshet az operáción és visszamehet utána dolgozni. Az eljárás természetesen nem olcsó, a legdrágábbnak számít – 670 ezer forintba kerül. De vajon mi a feltétele annak, hogy valakinél el lehessen végezni ezeket a beavatkozásokat?
 
A műtét milyenségének kiválasztása a visszértágulat mértékétől függ. Ha a tágulat 1 centiméteren belül marad, akkor javasolható a rádiófrekvenciás beavatkozás és a ragasztásos technika – emelte ki dr. Sepa György.
 
 
Másfél centimétert meghaladó értágulatok esetén azonban már a lézer ajánlott, nagyobb biztonságot ad ugyanis.
Ez a technika is változott az idők során: a régi eszközök nagy energiával dolgoztak, akár 6-700 fokos hőleadást is biztosítottak. A korszerű eljárásoknál a hőleadás kíméletesebb. Nagyobb visszértágulatnál mindenképp a lézeres megoldás javasolt.

A mai, modern visszérsebészeti eljárások célja, hogy minél kíméletesebb legyen a beavatkozás és minél kevesebb időt töltsön a páciens betegállományban. Természetesen nagyon fontos, hogy a műtétet végző szakember az eszközök használatában igen jártas, tapasztalt legyen.

Visszérműtét - Dr SepaMíg a ragasztásos technika esetében még aznap visszamehet dolgozni a beteg, a rádiófrekvenciás és lézeres műtéteknél 2-3 nap, mire újra munkába állhat – ez az idő sem számít igazán hosszúnak.
 
Kivétel, ha az illető nem végez nehéz fizikai munkát, akár másnap megkezdheti a munkát – mondta el dr. Sepa György. Hangsúlyozta: kompressziós harisnya viselése ugyanakkor esetükben kötelező.
 
Aznap a vezetést nem javasolják, de másnap erre is van lehetőség.
„Fontos kiemelni ugyanakkor, hogy noha rövid idő alatt megoldhatók ma már, ezek mégiscsak műtétek – nekünk az a célunk, hogy a beteget lehetőleg minden fájdalomtól megszabadítsuk az eljárás elvégzése során” – hangsúlyozta dr. Sepa György.

Bódítást mindig alkalmaznak a műtét során. Azonban ha az illetőnek alacsony a fájdalomküszöbe, az orvos ad fájdalomcsillapítót is, hogy a beavatkozás teljesen komfortos és fájdalommentes legyen.

Mélyebb altatást csak a páciens kérésére alkalmaznak. Akad ugyanis, aki nem szeretne tudni semmiről – mondta dr. Sepa György.

Ilyen esetben azonban a betegnek benn kell maradnia kicsit tovább a kórházban, de ez az időtartam sem haladja meg az 1 órát. A szerek kíméletesek és nagyon hamar kiürülnek a szervezetből. Vagyis, a páciens a műtétet követően 40 perc-1 óra elteltével hazaindulhat.

Fotó: dr. Sepa György

Szóljon hozzá!