"

Trombózissal, lábfekéllyel járhat a kezeletlen visszér

A visszeret sokan tartják főként esztétikai problémának. Ám a visszér komoly egészségügyi szövődményekkel is járhat, amennyiben nem kezelik.

Meglehetősen általános problémának számít a visszér – sokszor figyelmen kívül is hagyják. Amellett azonban, hogy nem szép látvány, több kellemetlen tünettel járhat és komoly egészségügyi veszélyeket is okozhat, ha nem foglalkozik vele és nem kezelteti az ember.
 
Mit jelent a visszér?
 
A visszér kórosan kitágult és kanyargós vénákat jelent, amelyek kékes-lilás színben jelentkeznek a bőrön. Leginkább a lábakon fordulnak elő, ahol duzzanatot, fájdalmat, viszketést vagy égő érzést válthatnak ki.
 
Mielőtt azonban azt gondolnánk, hogy a visszér-gondok figyelmen kívül hagyhatók, nem árt, ha szembenézünk az egészségügyi kockázatokkal.
 
Trombózissal, lábfekéllyel járhat a kezeletlen visszér
Trombózissal, lábfekéllyel járhat a kezeletlen visszér
 
Komoly egészségügyi rizikóval járhat
 
Az egyik leglényegesebb egészségügyi kockázat a lábszárfekély jelentkezése. A visszér miatt ugyanis a lábakon pangó vér megnehezítheti a sebek gyógyulását és fekélyeket válthat ki az alsó végtagokon.
 
A fekélyek gyógyulása hosszú ideig tarthat és komoly fertőzésveszéllyel is járhatnak – főleg, ha a betegség nincs megfelelően kezelve.
 
A visszérproblémák emellett növelhetik a trombózis előfordulásának veszélyét. A kitágult vénákban lassabban áramlik a vér, ami pedig vérrögök - vagyis a trombózis – kialakulását segíti elő.
 
Ha a vérrögök elszakadnak és a vérárammal a tüdőbe vagy más szervekbe jutnak, életveszélyes állapotot, tüdőembóliát okozhatnak.
 
A súlyos szövődmények hosszútávra szólnak
 
Mint láthatjuk, nagyon fontos kezeltetni a visszérproblémákat. Hosszú távon ugyanis súlyos szövődményekkel is járhatnak, krónikus vénás elégtelenség alakulhat ki.
 
Az érintett vénákban a betegség miatt visszaáramolhat a vér, emiatt a lábak megduzzadhatnak, fájdalom jelentkezhet és bőrelváltozások is kialakulhatmal.
 
A krónikus vénás elégtelenség a későbbi szakaszban olyan, komoly problémákhoz vezethet, mint a sebek, bőrfertőzések, ödéma, ekcéma.
 
Nagyon lényeges tehát, hogy ha a visszér jeleit észleljük, orvoshoz forduljunk. Amennyiben a lábakon kék, lila, kanyargós erek jelennek meg, vagy fájdalom, duzzanat jelentkezik, mielőbb keressünk fel egy szakembert.
 
Ha időben kezeltetjük a visszér-problémát, az nemcsak megelőzi a komoly egészségügyi kockázatokat, hanem az életminőségünket is javítja.
 
 
L.A.

 

Szóljon hozzá!