"

Négy karral is műthető a beteg robottechnológiával

A sebészek akár négy karral is operálhatnak beteget egy új robotrendszer segítségével, amely főként a laparoszkópos műtéteknél jelent támogatást.

Négy karral is operálhatnak a sebészek egy vadonatúj robotrendszerrel, amelyet a svájci, Lausanne-i állami kutatóegyetem (EPFL) kutatói fejlesztettek ki.
 
A rendszer a sebészek számára megoldja, hogy négy karral végezzenek laparoszkópos műtétet - két robotkar vezérlésével és ún. haptikus lábfelületekkel – számolt be a The International Journal of Robotics Research szaklap.
 
A kutatás a REHAssist kutatócsoport és a Learning Algorithms and Systems Laboratory (LASA) közös munkája, azt az EPFL Ph.D. szakemberei, Jacob Hernandez és Walid Amanhoud vezették. Ők dolgozták ki a rendszert, amely megoldja, hogy a sebészek két robotkart vezéreljenek, öt szabadságfokozattal ellátott, haptikus láb interfészek segítségével.
 
Így a sebész mindegyik keze vezérel egy-egy manipulatív műszert – eközben egyik lába a működtetett megfogót, a másik az endoszkópot vagy a kamerát vezérli.
 
„A lábpedálokban elhelyezett működtetőelemek tapintható visszajelzést adnak a felhasználónak, a a cél felé irányítják a lábát, mintha egy láthatatlan erőteret követnének. Korlátozzák is az erőt és a mozgást, hogy a hibás lábmozgások a pácienst ne veszélyeztethessék” – mondta el Mohamed Bouri, a REHAssist vezetője.
 
Négy karral is műthető a beteg robottechnológiával
Négy karral is műthető a beteg robottechnológiával
 
Hozzátette, hogy a rendszer új lehetőségeket nyit a sebészek előtt a négykezes laparoszkópos beavatkozások végzésére – megoldva, hogy egyetlen személy végezzen el egy olyan feladatot, amely általában két, esetenként három ember munkája lenne.
 
A rendszer egyik leginkább fontos eleme, hogy az irányítás megoszlik a sebész és a robotasszisztensek között.
 
A kutatók kidolgoztak egy szabályozási keretrendszert, amely biztosítja, hogy a sebész és a robotok egy párhuzamos munkaterületen együtt tevékenykedjenek, miközben a laparoszkópos operációk precizitásának és követelményeinek továbbra is megfelelnek.
 
A funkcióval a sebészek fáradtsága csökkenthető - a robotok ugyanis képesek olykor irányítani is a sebészt egy műszer felett, sőt, előre jelezni, milyen mozdulatra készül a szakember.
 
„A négy kar egyidejű irányítása, ráadásul a láb igénybevételével nem számít rutinnak és fárasztó is lehet. Azért, hogy a vezérlés bonyolultsága kisebb mértékű legyen, a robotok aktívan segítik a sebészt, koordinálják mozgásaikat az orvoséval, szándékának aktív előrejelzésével, valamint a laparoszkópos műszerek kamerával történő, adaptív vizuális követésével. Segítséget nyújtanak a emellett a szövetek pontosabb megragadásában is” – magyarázta Aude Billard professzor, a LASA vezetője.
 
A robotikai rendszer használatára már kiképezték a szakembereket, a klinikai vizsgálatok jelenleg is zajlanak Genfben. A kutatócsoport átfogó felhasználói vizsgálatot folytatott le a gyakorló sebészek bevonásával.
 
Dr. Enrico Broennimann, aki a Swiss Foundation for Innovation and Training in Surgery (SFITS) együttműködésében vett részt a kísérletekben, megjegyezte, hogy a lábfej aktív használata jó gondolat a robot-asszisztált műtétek során, ami mindenképpen egy tanulható készség.
 
B.A.

Szóljon hozzá!