"

Miért van szükség robotokra a fogászatban?

Miután a robottechnológia a fogászatokban is megjelent, felmerül a kérdés: helyettesíthetik-e a robotok a fogorvosokat. A valóság az, hogy inkább tökéletes asszisztensként válnak be.

A robotokat már egy ideje alkalmazzák egyes fogászatok, elsősorban az Egyesült Államokban és Kínában.
 
Kérdés, felválthatja-e valaha a fogorvosokat? Vizsgáljuk meg a dolog hátterét.
 
A mesterséges intelligencia nagyon is képes arra, hogy alakítsa a modern fogászatot: szerepet kap a diagnózis javításában, finomhangolja a kezelési terveket és előrejelez kezelési eredményeket is.
 
Belátható időn belül azonban nem tudja helyettesíteni a fogorvosokat.
 
Mint arról már szó esett, a fogászatban a robotokat már hosszabb ideje alkalmazzák. Kínában már használtak egy robotot arra, hogy fogorvos segítsége nélkül, önállóan egy páciens szájába illesszen két műfogat, s mindezt 0,2-0,3 mm-es hibahatárral tette meg. Ezt a robotot közösen hozta létre a kínai Sztomatológiai Kórház és a Beihang Egyetem.
 
Miért van szükség robotokra a fogászatban?
Miért van szükség robotokra a fogászatban?
 
Noha korábban a technikusok végeztek számításokat, hogy megbecsüljék a műfogak beillesztéséhez szükséges mélységet és szögeket, alapvetően nem kellett fogorvos az egyórás művelethez.
 
Miért szükséges a robotok alkalmazása?
 
Kína jó példa arra, miért van szükség robotokra – akár a fogorvosi rendelőkben is. A keleti ország a világ legnagyobb népességét tudhatja magáénak, az utolsó adatok alapján 412 milliárd ember él Kínában, ugyanakkor éves szinten 400 millió fogászati műtétet kellene elvégezni rajtuk.
 
Ehhez azonban nem áll rendelkezésre elég fogorvos. A hiány okán évente csupán 1 millió fogászati operációt tudnak elvégezni.
 
A probléma szükségessé tette, hogy a megüresedett fogászati állásokban robotokat alkalmazzanak, amelyek gyorsan és precízen elvégzik a műtéteket.
 
A robotok másutt is használatosak asszisztensként a fogászatokban - például a Neocis által legyártott Yomi, amely egy, az amerikai FDA által jóváhagyott robotrendszer: segíti a fogorvosokat az implantátum behelyezésében.
 
Az Egyesült Államokban egy Los Angelesben élő fogorvos volt az első, aki Yomi-t bevetette fogászati beavatkozáshoz. Klinikáján 2021 decembere óta több mint 40 beültetést hajtottak végre a segítségével.
 
Szintén használ robottechnológiát a SureSmile - az Invisalign versenytársa - , amely azt a fogszabályozásban, az igazítókban az ívhuzal meghajlításához alkalmazza. A fogászat részét képezik a nanorobotok és a nanoanyagok is, amelyek a betegségek diagnosztizálásában, az arcplasztikai műtéteknél és a temporomandibularis rendellenességek során használatosak.
 
Tény, hogy olyan speciális munkakörökben, mint a sebészé vagy a fogorvosé, sokkal pontosabban tud elvégezni egy feladatot egy robot, mint az ember, ugyanakkor a robot csak ember által programozott feladatot végez el.
 
Emberek irányítják a robotasszisztenseket a műtét vagy eljárás végrehajtásához szükséges lépések során.
 
A robotasszisztensek valóban jól megoldanak ismétlődő feladatokat – az azonban valószínűtlen, hogy teljesen lecserélhetnék a fogorvosokat.
 
További cikkekért kattintson ide!
 
 
B.A.

Szóljon hozzá!