"

Hogyan ültet be egy robot fogászati implantátumot?

Már nem sci-fi: napjainkban a fogászati robot képes fogimplantátum beültetésére, magukat a pótlásokat pedig 3D nyomtató készíti el.

Az utóbbi években egyre komolyabb fejlődésen esett át a fogászatban alkalmazott robotika is. A fogászati beavatkozásoknál segédkező Yomi robotot 2017-ben kezdték el tesztelni Kínában, Xi'an egyik klinikáján.
 
Vagyis, már nem futurisztikus gondolat, hogy robotfogorvos lásson el bennünket. Yomi önállóan beültetett egy beteg szájába két fogászati implantátumot, anélkül, hogy segítségre lett volna szüksége a személyzettől. Külön érdekesség, hogy az implantátumok 3D nyomtatóval készültek.
 
A sikerrel elvégzett műtét 1 órát vett igénybe, miközben a rendelő személyzete megfigyelőként követte azt végig.
Első lépésben CT-vizsgálaton esett át a páciens. Valamennyi fogáról és az állkapcsáról 3D digitális modellt hoztak létre, majd egy adott címkézési rendszert használtak, ami vezette a robotot.
 
Napjainkban a fogászati robot képes fogimplantátum beültetésére
Napjainkban a fogászati robot képes fogimplantátum beültetésére
 
Az implantátum beültetési hibája kisebb mint 0,3 mm volt – ez az érték még a legtapasztaltabb fogászoknál is elfogadottnak számít. A robot az eljárás során számos előre programozott parancsot követett - a megadott eljárásokat sorrendben, szakemberi felügyelet mellett végezte el.
 
Eközben alkalmazkodott a páciens mozdulataihoz is, korrekciók végrehajtásával a műszer pályáján.
 
Miért vetett be robotot Kína?
 
A kínaiaknál egyre nagyobb gondot jelent, hogy kevés van a szakképzett fogászati implantológusokból, ami eleve okot adott a robotfogorvos bevetésére – utóbbi azonban abban is segít, hogy a műtéti hibák számát csökkentsék.
 
A friss adatok alapján Kínában minimum 400 millió embernek volna szüksége fogimplantátumra, de a beavatkozásokhoz nincs elég szakképzett fogorvos.  Éves szinten nagyjából 1 millió implantátum behelyezését végzik el – sok esetben azonban a pácienseknek vissza is kell menniül a fogorvosukhoz, műtéti hibák okán.
 
A robottechnológia tömeges bevezetése megoldani látszik a sürgető problémát. A fejlesztők úgy vélik, a robotok használata segít a szakképzett fogászhiányon és a hibaarány mérséklését is orvosolhatja.
 
A robotsebészet – amellett, hogy minimálisan még szükséges az ember közreműködése – nagyobb precizitást tesz lehetővé. A robotok alkalmazhazók komplex sebészeti beavatkozásokra is, amelyek egyébként nem lennének elérhetők.
 
Az esetleges problémák csupán töredékét jelentik az összes robottal végzett műtétnek, s ahogyan fejlődik a technológia, ezek száma is egyre kisebb lesz.
 
További cikkekért kattintson ide!
 
 
B.A.

 

Szóljon hozzá!