"

Előre jelzi későbbi egészségi állapotunkat a mesterséges intelligencia

Csontsűrűség-vizsgálatok elemzésére fejlesztettek ki szoftvert a kutatók – így a mesterséges intelligencia képes arra, hogy megjósolja későbbi egészségi állapotunkat.

Szoftvert fejlesztenek a kutatók, amely képes elemezni a csontsűrűség-vizsgálatokat. A mesterséges intelligencia ilyen módon képes arra, hogy előre jelezze az egészségi állapotot az élet egy későbbi szakaszára vonatkozóan.

Jó példa, hogy a hasi aorta meszesedése (AAC) olyan meszesedésnek számít, amely a hasi aorta falain belül felhalmozódhat, s előre megjósolja a szív- és érrendszeri betegségek - például a szívroham és a stroke – jelentkezésének rizikóját. Ugyanez igaz az esések, törések és késői demencia-kockázat esetében.

Az oszteoporózis kimutatására használt, géppel végzett általános csontsűrűség-szkennelések könnyedén kimutathatják az AAC-t is. Ezek használatához azonban szükséges a magas képzettség, csak szakértő olvashatja jól őket. A folyamat képenként 5-15 percet vesz igénybe.

Előre jelzi későbbi egészségi állapotunkat a mesterséges intelligencia

Előre jelzi későbbi egészségi állapotunkat a mesterséges intelligencia

Hogy a helyzeten segítsenek, olyan szoftver kifejlesztésébe fogtak az Edith Cowan Egyetem (ECU) Tudományos Iskola és az Orvos- és Egészségtudományi Iskola kutatói, amely jóval hamarabb elemzi a szkenneléseket. Egy nap alatt körülbelül 60 ezer képet!

Az eBioMedicine szaklapban megjelent tanulmányban a kutatók felhívják a figyelmet, hogy a hatékonyság növelése hozzájárul az AAC széles körű elterjedéséhez a kutatásban.

A képek és az automatizált pontszámok hamar és egyszerűen szerezhetők meg a csontsűrűség-tesztek során – mindez a jövőben új megközelítésekhez vezethet a szív- és érrendszeri betegségek korai felismerését illetően. Segíti a betegségek rutin klinikai gyakorlat során történő megfigyelését is.

Nem ez az első algoritmus egyébként, amelyet az AAC értékelésére fejlesztettek ki a képek alapján – ez a tanulmány ugyanakkor a maga nemében a legnagyobb, amely a leginkább és legsűrűbben alkalmazott csontsűrűség-gép modelleken alapult – ez az első egyúttal, amelyet valós környezetben, képek segítségével teszteltek, a rutin csontsűrűség-vizsgálat részeként.

További hasonló témákért kattintson ide!

https://www.nice.hu/egeszseg-hirek

L.A.

Szóljon hozzá!