"

CT

Milyen esetekben ajánljuk a CT-vizsgálatot?
 • Idegrendszeri (agyi és gerincvelői) valamint csontrendszeri betegségek keresésére vagy kizárására
 • Arckoponya, orrmelléküregek állapotának megítélésére
 • Daganatos betegség gyanúja esetén a test bármely területén, ismert daganat kiterjedésének pontos vizsgálatára
 • Gyulladásos betegségek kimutatására, a daganat vagy gyulladás kezelésekor az eredményesség megítélésére
 • Balesetek, sérülések esetén vérzés, a csontok, a lágyrészek állapotának felmérésére
 • Érszűkület, érelzáródás kimutatására
Milyen életkorban végezhető el a vizsgálat?
A CT-vizsgálat bármely életkorban elvégezhető, de tekintettel a sugárterhelésre, gyermekek és várandós nők vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük.
 
Melyek a CT-vizsgálat előnyei?
 • Fájdalommentes
 • Alacsony kockázatú
 • Gyors
 • Pacemakerrel rendelkező pácienseknél is elvégezhető
 • Pontos, megbízható és korszerű diagnosztikai eljárás

 

ct

Mikor nem végezhető el a vizsgálat?
A CT-vizsgálatot bármely életkorban, implantátum és pacemaker megléte esetén is elvégezhetjük. Tekintettel azonban a sugárterhelésre, gyermekek és várandós nők vizsgálatát csak rendkívül indokolt esetben végezzük el.
 
Hogyan zajlik a CT-vizsgálat?
A CT-berendezés egy nagy, vastag gyűrűhöz hasonlít, melynek aljában egy asztal mozog. A vizsgálat közben a páciens ezen az asztalon fekszik, ami lassan, folyamatosan mozogva csúszik a széles gyűrűben. A legmodernebb, sokdetektoros CT-készülék működés közben zajos lehet, ne ijedjen meg a hanghatástól. A képsorozatok elkészítése rövid ideig tart, eközben mozogni, bizonyos vizsgálatoknál néhány másodpercig lélegezni sem szabad, mert a mozgás és a lélegzés az elkészült képet többé-kevésbé értékelhetetlenné teszi. Munkatársunk mikrofonon keresztül tartja a kapcsolatot a pácienssel, és pontos utasításokkal segíti, hogy mikor és mennyi ideig tartsa vissza a lélegzetét.
A CT-vizsgálat teljesen fájdalommentes, de általában kontrasztanyagot szükséges adnunk hozzá, ami vénás injekciót jelent. A tájékozódó felvétel elkészülte után általában az első mérés egy natív mérés. Szükség esetén több mérés is készül, a kontrasztanyag vénás beadására legtöbbször a második mérés előtt kerül sor. A jódtartalmú kontrasztanyag a beadáskor néhány másodpercig keserű szájízt, melegségérzetet, vizelési ingert okozhat. A CT-vizsgálat általában 10-20 percig tart.
 
mri_monitor
 
Milyen kockázatokkal / mellékhatásokkal jár a vizsgálat?
A CT-vizsgálatkor a képalkotás röntgensugárral történik, ami sugárterhelést jelent, tehát csak akkor érdemes a vizsgálatot elvégezni, ha a képalkotó diagnosztikai eljárással nyert információ hasznosabb a páciens egészsége szempontjából, mint a sugárterhelés kockázata.
Ritkán ugyan, de a CT-vizsgálatkor vénásan adott kontrasztanyag egyes pácienseknél túlérzékenységet válthat ki, ami az esetek többségében enyhe (hányinger, kiütés, tüsszögés). Nagyon ritkán súlyos szövődmény is előfordulhat. A kontrasztanyag okozta mellékhatás esélye nagyobb, ha a páciens szívbeteg, asztmás, cukorbeteg, vese- vagy pajzsmirigybetegsége van. A szövődmények kezelésére munkatársaink felkészültek. Mindig jelezze beküldő orvosának, ha korábbi vizsgálata során jódos kontrasztanyag okozta bármiféle túlérzékenységi reakciója volt.