"

Gyökérkezelés

foggyoker_1 (1)

A gyökérkezelés sok esetben kiváló módszer arra, hogy a fogorvos megmentsen egy fogat. 

  • Akár a gyulladt fogat is
  • Jelentősen lepusztult fogat is
  • A fertőzés leginkább szuvasodás miatt alakul ki a fogban

 

A gyökérkezelés sok esetben kiváló módszer arra, hogy a fogorvos megmentsen egy fogat. 

  • Akár a gyulladt fogat is
  • Jelentősen lepusztult fogat is
  • A fertőzés leginkább szuvasodás miatt alakul ki a fogban

 

 

      

 

De hogyan alakul ki a probléma? 

A fog belső felében apró kamra található, a fog ereit és idegeit tartalmazza, melyek a gyökéren haladnak át, s a csontállományba futnak ki. Ha ezen idegek, erek sérülnek, a fog gyulladással reagál vagy egyszerűen elhal.

Ilyenkor a baktériumok uralják a területet, s amennyiben eljutnak a csontba, a foggyökeret körülvevő csontállományt is beteggé teszik. A foggyökér begyullad.

Milyen esetekben történhet ez meg?

Kezdetben talán nem is vesszük észre, mi zajlik a fogban. Lehetséges, hogy régóta nem foglalkozunk egy lyukas fogunkkal, mivel panaszt nem okoz. Ám a szuvasodás ettől még előrehalad a belsejében, s megközelíti a fogbélt, majd begyullasztja azt. 

Gyakori eset az is, hogy egy nagyobb tömés alatt zajlik a probléma, szintén hosszú ideje. A fog magától elhalhat, a gyulladás már a röntgenképen is láthatóvá válik. 

Előfordulhat, hogy egy fogpótlás készítésekor szükséges gyökérkezelni a fogat, gócfertőzés kezelésekor – hogy az eredmény minél tovább problémamentes legyen. A technológia fejlettsége sokat számít a fogak megmentésében. 

Korábban ugyanis a ma gyökérkezeléssel orvosolható problémákat nem tudták a fogászok megfelelően kezelni, sem kellő ismeret, sem eszközök nem álltak ehhez rendelkezésre, s többnyire ki kellett húzni a fogat, amely gondot okozott.

Fájdalmas-e a gyökérkezlés?

Bár sokan tartanak tőle, a gyökérkezelés nem számít különösebben nehezen tolerálható kezelésnek. 

Egyes esetekben szükség lehet azonban arra, hogy a páciens többször beüljön a fogorvosi székbe – mivel több alkalom kell ahhoz, hogy a megfelelő eredményt érjék el.

Hogy szükséges-e a többszöri kezelés, attól is függ, hány foggyökér van és mennyi csatorna fut ezekben, s természetesen nem hagyható figyelmen kívül az sem, milyen az adott ember anatómiája. Befolyásolja az alkalmak számát a fog helyzete és az is, mennyire súlyos a gyulladás.

 

 

Mennyi ideig tart ki egy gyökérkezelt fog?

Mint arról már szó esett, akár tíz évekkel tovább élhet egy fog, ha megfelelően gyökérkezelték. Teljes biztosan azonban nem tudhatjuk, hogy végig kitart. Ez nagymértékben függ attól, mi vezetett ahhoz, hogy gyökérkezelésre legyen szükség.

 

 

  • Tapasztalatok szerint több mint 90 százalékban sikeres a gyökérkezelés.
  • Sokat segít a fog életkorának növelésében a korona.
  • Fontos odafigyelnünk a megfelelő szájhigiéniára, fogtiszításra

 

Időpontfoglalás Gyökérkezelésre