https://www.traditionrolex.com/4
Lábszárfekély - Ezekre érdemes figyelni! - Millennium Egészségközpont "

Lábszárfekély - Ezekre érdemes figyelni!

fekely_lejatszo

Mi is pontosan a lábszárfekély, és mi okozza ezeket a kellemetlen tüneteket? Mikre érdemes odafigyelni? - Dr Sepa György érsebész Főorvos válaszol ezekre a kérdésekre. 

 
A lábszárfekély az alsó végtagokban levő erek elégtelen vérkeringésének következményeként alakulhat ki. Leggyakrabban a boka környékén jelentkező sebek formájában jelenik meg, melyek elhúzódóan, vagy egyáltalán nem gyógyulnak. A fekélyes sebek méretüket tekintve igen változatosak lehetnek. 
 
Az emberek többsége - tévesen - kizárólag a cukorbetegséggel hozza összefüggésbe a lábszárfekély kialakulását. Ugyanakkor okozhatja kezeletlen visszér is a problémát. Mivel a lábszárfekély elsősorban vénás keringési rendellenességből fakad, így a visszerek nagy kockázatot jelentenek, hiszen a tágult erekben vénás pangás alakul ki. És amennyiben a vénás keringés meghibásodik, a salakanyagok nehezebben tudnak elszállítódni, ráadásul a pangás miatt a sejtek, szövetek oxigén ellátása is csökken, ami gyulladásokhoz, később pedig fekély kialakulásához vezethet.
 
Magát a fekélyt általában kis sérülések okozzák, amelyek aztán - az elégtelen keringés miatt - nem tudnak megfelelően gyógyulni. Fontos tudni, hogy ilyen vénás fekély a mélyvénás trombózis késői szövődményeként is kialakulhat.
 

Melyek a lábszárfekély veszélyei?

A lábszárfekélynek komoly veszélyei vannak, hiszen ez lényegében egy nyílt sebet jelent, melyen keresztül szabad utat kapnak a különböző kórokozók. Ilyenkor jelentősen megnő a gyulladások kialakulásának veszélye, sőt, még trombózist is okozhatnak!

Lábszárfekély - kötözés

Fektessünk hangsúlyt a megelőzésre!

Mivel a lábszárfekély elsősorban vénás keringési rendellenességből fakad, a kezeletlen visszerek kifejezetten nagy kockázatot jelentenek. Éppen ezért visszeres problémák esetén érdemes idejében szakemberhez fordulni! A szakorvos a vizsgálatokat követően a probléma súlyosságától függően terápiás javaslatokat ad a páciensnek: pl. kompressziós harisnya viselését vagy a visszér műtéti megoldását javasolhatja. 

Szóljon hozzá!

https://www.traditionrolex.com/4