"

Röntgen

Röntgen
A modern képalkotó diagnosztikai eljárások mellett ma is a röntgen az egyik leggyakrabban alkalmazott képalkotó vizsgálati módszer a csont- és ízületi problémák kimutatására.

A vizsgálatokat a csontok, ízületek fájdalma, baleseti csontsérülés, törés gyanúja, bizonyos mellkasi és hasi panaszok esetén ajánljuk.
A röntgen, mint képalkotó vizsgálat bárkinél elvégezhető indokolt esetben, ám a terhesség és szoptatás időszakában röntgenfelvétel készítése nem ajánlott!

rontgen

 

Hogyan zajlik a röntgenfelvétel készítése?
A röntgenvizsgálat általában nem igényel speciális előkészületet, elegendő a vizsgált testrészt kell szabaddá tenni. A vizsgálat történhet: álló helyzetben (például mellkas-röntgenfelvétel esetén), ülő (például a csukló vizsgálata esetén), illetve fekvő helyzetben (pl. csípő- és gerincfelvétel esetén).
A vizsgálni nem kívánt testrészeket a sugárvédelem érdekében ólomköténnyel takarjuk le.

Az expozíció alatt nem szabad mozogni, esetenként a levegővételt vissza kell tartani. A felvételek készítése néhány perc alatt megtörténik.
A felvétel elkészülte után a szakember előhívja a kazettát, vagy a detektorról a leletező munkaállomásra továbbítja. A radiológus szakorvos azonnal értékeli a felvétel minőségét, és szükség esetén további felvételeket készítünk. Amennyiben az orvos kielégítőnek tartja a felvételt, a vizsgálat véget ér.